Smarthusteknologi

Fremtidens boliger

OBOS Living lab er en testarena for bransjen der bedrifter har mulighet til å prøve nye ideer og produkter. På den måten ønsker OBOS å øke innovasjonstakten slik at nye løsninger kommer fortere ut til forbrukere.

Det er litt over et år siden OBOS åpnet det levende boliglaboratoriet på Vollebekk i Oslo. Målet er å teste ut ulik smarthusteknologi og finne svar på hvordan vi skal leve og bo i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

OBOS Living Lab er en fullskala testarena over seks etasjer lokalisert på Vollebekk i Oslo. Boligblokken, også kalt laboratoriet, består av 34 utleieenheter og er i dag hjemmet til mer enn 50 beboere. Ulik smarthusteknologi blir testet ut av dem som bor der, og de svarer jevnlig på spørreundersøkelser om brukervennlighet, stabilitet, funksjonalitet og verdi.

– Sammen med beboerne og de fremste aktørene i bransjen skal vi teste og lære hva som fungerer i virkeligheten, utvikle ideer i fellesskap og finne ut hvordan fremtidens boliger kan bli enda bedre og mer bærekraftig, sier utviklingssjef Ørjan Hurv i OBOS Living Lab.

Kort forklart består et smarthus av elmateriell eller annen elektronikk, som jobber sammen for å utføre ulike oppgaver i boligen – helt automatisk. Smarthusteknologi er et samlebegrep for styring av lys, varme, brannsikkerhet, innbruddssikring og ventilasjon i ett felles styringssystem. Hensikten er å få lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og høyere sikkerhetsnivå. Med en smarthusløsning kan du enkelt kontrollere alt fra strømforbruk, persienner, garasjeport, ytterdør, kamera og ventilasjon til lyd og bilde bare ved hjelp av mobilen.

– Vi benytter bygg- og boligteknologi i leilighetene til styring av belysning, oppvarming, ventilasjon og dørlåser. I bygget bruker vi smarthusteknologi til styring og overvåking av lys og varme i felles­arealer, samt bevegelsessensorer som kan kobles mot tjenesteleverandører som hjemmetjenester og/eller vektertjenester, sier Hurv.

Teknologi og brannsikkerhet

Når det kommer til brannsikkerhet, sier Hurv at de stort sett tar i bruk tradisjonelt alarmanlegg.

– På mange måter er det også smarthusteknologi. Det er sensorer som registrerer varme og røyk, brannvarsling, seriekoblede alarmer, mulighet til å automatisk kutte strøm fra enheter og koble opp mot en alarmsentral som kan kontakte beboere, naboer og brannvesen. En viktig komponent er at systemene har batteri-backup og mobilbackup dersom internett skulle falle ut, sier han.

Noen av løsningene han peker på som kan bidra mest til bedre brannsikkerhet er at beboerne varsles på mobilen dersom røykvarslerne er tomme for batteri eller er defekte. De får også varsel hvis det oppstår situasjoner i egen bolig eller i bygget, og enheter som kan forårsake brann slås automatisk av når det registreres avvik.

– Forbedring av brannsikkerhet er noe vi aktivt tenker på. I tillegg til det som skjer regulatorisk på bygningsmaterialer, konstruksjoner og så videre, ser vi på teknologi som kan redusere uønskede hendelser ved brukerfeil og uhell, sier Hurv.

Ny global standard

Så langt testes mange av de nye løsningene kun i laboratoriet på Vollebekk. Det har vært viktig for OBOS å få innsikt i hvordan ny teknologi som ikke har vært testet i prosjekter før, oppleves av beboere før det settes inn som standard i nye prosjekter. OBOS Living Lab-teamet venter på innføringen av en ny global standard, Matter, som skal gjøre det enklere å koble opp og konfigurere ny teknologi. Etter planen skal den komme mot slutten av året.

– Vi håper at kommende teknologistandardisering kan gjøre tjenestene rimeligere og mer tilgjengelig for flere. Vi tror at elektriske enheter i større grad vil ha innebygd teknologi fra leverandøren som mulig kan redusere brannrisiko. Blant annet ved å automatisk slå av enheter ved overoppheting og tette filtre, i tillegg til flere sensorer og bedre varslinger.

– Det blir spennene å se og vi har våre antagelser, men ønsker gjerne å finne ut dette sammen med de som faktisk skal bo i morgendagens boliger. Når det kommer til boligteknologi, tror vi det viktigste er at det er teknologi som forenkler og fjerner friksjon i folks hverdag, samt det som øker sikkerhet og sparer kostnader som vil være mest relevant, sier han.

Powered by Labrador CMS