Øyvind Bang i VIB og Rune Huse i Horten kommune er opptatt av sikkerheten til utsatte grupper.
Raimon Igelkjøn
Risikoutsatte grupper i fokus
Horten kommune har som bygningseier og tildeler av boliger til vanskeligstilte personer, valgt å konsentrere det systematiske sikkerhetsarbeidet om egne utleieboliger og de som bor i disse.
Det er ingen hemmelighet at Horten har hatt en dårlig statistikk når det gjelder branner i utleieboliger for risikoutsatte grupper. 2017 var et spesielt stygt år som kulminerte med en voldsom brann i et rekkehus med 10 utleieboliger i desember dette året. En person omkom.
Etter brannen avdekket Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) alvorlige mangler ved det systematiske sikkerhetsarbeidet i bygninger eiet av Horten boligstiftelse. Det gjaldt blant annet manglende rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge mangler ved installasjoner og utstyr som skal oppdage brann eller begrense konsekvensene av brann i utleieboliger eiet av Horten boligstiftelse. Det viste seg at om lag halvparten av røykvarslerne som var montert i utleieboliger, ikke fungerte.
Alvorlig vekker
– Dette var en alvorlig vekker for kommunen, forteller Rune Huse, fagleder brann ved teknisk etat i Horten kommune.
Han har selv 10 års fartstid fra forebyggende avdeling i VIB før han begynte i Horten kommune i mai 2020. I brannvesenet ledet Huse satsingen mot risikoutsatte grupper i prosjektet «Trygg hjemme». Erfaringene fra dette arbeidet har han tatt med seg inn i stillingen som fagleder brann i teknisk etat.
– Vi jobber systematisk med sikkerheten i utleieboliger ut fra en handlingsplan som kommunen vedtok i 2019. Det handler om å få på plass systematiske tiltak og rutiner som bidrar til en tryggere bosituasjon for personer i risikogruppene. Til disse gruppene hører personer med ulike utfordringer. Noen av dem sliter med problemer knyttet til rus eller psykiatri, sier Huse.
Tverrfaglig arbeidsgruppe
For å bedre brannsikkerheten til personer som bor i utleieboliger samtidig som de mottar kommunale helse- og omsorgstjenester, har Horten kommune etablert en tverrfaglig arbeidsgruppe ledet av fagleder brann. Foruten Huse fra teknisk etat deltar fire representanter fra kommunens helse- og omsorgstjeneste samt Øyvind Bang fra forebyggende avdeling i VIB i arbeidsgruppen.
De ulike fagetatene har ulike roller og ansvarsområder knyttet til det tverrfaglige samarbeidet. Mens teknisk etat står for forvaltning, drift og vedlikehold av de kommunale utleieboligene, ligger ansvaret for tildeling av boliger hos helse- og omsorgsetaten. Tilsyn med boligene er det VIB som har ansvar for.
Helse har nøkkelrolle
– Uten dette tverrfaglige samarbeidet vil vi neppe klare å oppfylle kommunens overordnede handlingsplan. For eksempel er vi avhengig av hjelp fra kolleger i helse- og omsorgtjenesten til å kartlegge og rapportere brannrisiko hos den enkelte beboer, understreker Huse.
Det er VIB som står for opplæring av helsepersonell som jobber i «den spisse enden» og som har tilgang til utleieboliger hvor det bor personer som mottar helse- og omsorgstjenester fra kommunen. Opplæringen fra VIB omfatter forebyggende brannvern og hva man skal se etter ved kartlegging av risiko.
– Uten hjelp fra helsepersonell til å kartlegge brannrisikoen hos leietakere som tilhører risikogruppene, er det vanskelig å vite hva som til enhver tid trengs av tiltak for å hindre brann i utleieboliger. Derfor er dette et svært viktig arbeid som må settes i system og videreføres, sier branninspektør Øyvind Bang ved forebyggende avdeling i VIB.
Iverksatte tiltak
Blant tiltak som allerede er iverksatt og satt i system peker Huse på at varslingsrutiner for brannvernrunder i utleieboligene nå er lagt inn i kommunens elektroniske system for forvaltning, drift og vedlikehold (FDV). Videre er det installert komfyrvakt i alle boliger. Rutiner for systematisk oppfølging av batteriskift i røykvarslere samt årlig kontroll av håndslokkeapparater er også på plass. Det samme gjelder kontroll av brannvernutstyr hver tredje måned i forsterkede boliger. Dette er boliger bygget for å huse personer med lav boevne. Trygghetsalarmer og røykvarslere koblet til alarmsentral er et annet tiltak som er iverksatt, i samarbeid med VIB.
Lokal forskrift
Horten kommune har gjort flere politiske vedtak som skal bidra til økt brannsikkerhet i kommunale utleieboliger. Blant annet er det vedtatt en lokal forskrift som åpner for branntilsyn i nærmere definerte bygninger eller områder som ikke omfattes av brann- og eksplosjonsvernlovens bestemmelser om særskilte brannobjekter. Det er også vedtatt en boligsosial handlingsplan. Til denne hører systematiske rutiner for kategorisering av kommunens boliger basert på sikkerhetsnivået i boenheten.
– På samme måte er det etablert rutiner for kategorisering av leieboere på grunnlag av risikokartlegging og hvilke brannforebyggende tiltak de har behov for. Hensikten er at de som tildeler kommunale utleieboliger skal kunne plassere rett person i rett bolig, sier Huse.
For inneværende år har kommunen bevilget 2 millioner kroner til brannsikringstiltak i de kommunale utleieboligene. Et tilsvarende beløp er bevilget for 2022. Noen av pengene skal brukes til mobile vanntåkeanlegg i forsterkede boenheter og småhus.
– Vi har behov for flere egnede boliger i form av småhus. Derfor vil vi bygge fire nye boliger i denne kategorien inneværende år og like mange neste år, opplyser Huse.