Kronikk
Hvem kommer når du ringer rørleggeren din?
98 prosent av de som jobber som rørleggere i Norge er menn – men ting skjer! Nå i 2022 er det ingen god grunn til at jenter ikke skal velge rørleggerlinja, men det krever nye tanker hos jentene selv, hos foreldrene, rådgiverne og bedriftene som ansetter rørleggere. For om du lukker øynene og tenker på en rørlegger, hvem ser du foran deg da?
Det bildet du fikk i hodet har Ingeborgnettverket for kvinner i rørbransjen satt seg fore å endre. I år er 30 prosent av elevene på rørleggerlinjene på videregående skole i Trøndelag Fylke jenter, men det har ikke skjedd av seg selv og det er ikke sikkert det skjer igjen på en stund – men det skjedde i år! Trolig mest fordi RørNorges opplæringskontor i Trøndelag, før korona, besøkte ungdomsskoler der alle elevene fikk møte rørambassadører av begge kjønn som viste og fortalte om faget. I tillegg har en hel "arme" av rørkvinner bidratt til å endre bildet av hvem som er rørlegger. Men hvordan har dette skjedd?
Det ser ut til at det stemmer at rekruttering med synlige jenter og kvinner i front også fører til at flere gutter velger rørleggerfaget også.
Eli Hermine Heyerdahl Eide
Rektuttering av kvinner til rørbransjen startet litt ufrivillig allerede i 1967, da Ingeborg Markussen arvet et rørleggerfirma, som krevde at hun ble rørlegger. Ingeborg var 61 år da hun i 1967 ble rørlegger, ikke hverdagskost! Da jeg i 2016 startet opp Ingeborg-nettverket, for meg et selvsagt navn, var målet at kvinnene i bransjen skulle bli kjent med hverandre og for å vise bransjen at kvinner utgjorde en stor uutnyttet ressurs innen rekruttering.
Ingeborg-nettverket drives av et styre som på frivillig basis, ved hjelp av velvillige arbeidsgivere. Det er over 40 bedrifter i rørbransjen som på hver sin måte bidrar økonomisk og sikrer økonomi til aktiviteter, men aller mest er partnerne våre endringsagenter. De er med og normaliserer kvinners plass i rørbransjen.
Vi startet med å finne måter å synliggjøre kvinner på i profileringsmateriell og mediesaker. Årlig har vi en "inspirasjonsdag" med tema vi mener er viktige for bransjen for å klare beholde kvinnene i bransjen. Vi har lokale "grupper" der fantastiske bransjekvinner bidrar til å samle folket – det har gjort at mange som ikke er rørleggere selv har endret syn på hvem en typisk rørlegger er. For det viser seg jo at kvinner som skrur rør er akkurat lik alle andre jenter, bare litt mer handy. De to siste årene har vi også hatt en mentorordning der lederne i våre partnerbedrifter er mentorer for kvinner i bransjen som vil utvikle sin karriere og vei videre i bransjen.
Det viser seg nå at måten vi valgte å jobbe med rekruttering av kvinner i rørbransjen har fungert og bidratt til at stadig flere ser behovet og nytten av å tenke mer på mangfold – noe resten av byggenæringen også gjør i større grad nå.
I 2022 opplevde rørfaget tidenes beste søkertall på landsbasis. Det har aldri vært flere lærlinger, aldri flere jenter og antallet svenneprøver er all time high – det ser ut til at det stemmer at rekruttering med synlige jenter og kvinner i front også fører til at flere gutter velger rørleggerfaget.