- Vårt primære mål var at ingen skulle bli skadet

Det sa innsatsleder Tim Simonsen under redegjørelsen for brannen i Børsen, som fant sted i april i år. 

Publisert Sist oppdatert

16. april brant det i historiske Børsen i København. 

Det ble igangsatt omfattende etterforskning for å finne brannårsaken til bygget. Likevel klarte ikke dansk politi å finne årsaken til brannen som ødela store deler av Børsen, og 12. november ble det kjent at etterforskningen avsluttes. 

– Vi har gjort all relevant etterforskning, uten å kunne påvise hva som var brannårsaken. Det er imidlertid ingenting som tyder på at brannen var et resultat av en kriminell handling, uttalte visepolitiinspektør Brian Belling til NTB.

Det ble også lagt til at ingen er siktet i saken. 

Den over 400 år gamle bygningen ligger på Slotsholmen i sentrum av København, nær Christianborg slott. Tilbake i 1619 ble det bygget som en enkel salgshall, før det i tiårene fremover ble bygd på utsmykkende detaljer - blant annet det velkjente dragespiret som nå har kollapset i brannen. 

Under restaurering

Bygningen ble ombygd til børs i 1857, men har i nyere tid og de siste årene tjent som kontorer for Handelskammeret. Det var mennesker på jobb i bygget da brannen brøt ut - alle ble evakuert. 

Det var samme dag som danske dronning Margrethe fylte 84 år de danske nødetatene fikk den første meldingen om brann klokken halv åtte på morgenen. En time senere veltet det karakteristiske spiret ned i flammehavet. 

@virtualwayfarer Børsen is on fire currently, spire has collapsed. Huge loss to Denmark and Copenhagen’s history. Theyre currently trying to save artwork. #copenhagen #denmark ♬ original sound - Alex

Bygningen er blitt restaurert flere ganger i sin tid. Det var også pågående restaurering i april, og ifølge brannvesenet startet brannen i området der restaureringsarbeidet pågikk. 

- Da den første automatiske brannalarmen fra Børsen ble mottatt kl. 07:36 av Hovedstadens Beredskab, var det ingen som forutså at dette ville bli starten på syv dagers intens brannslukking. Innsatsen, uten sidestykke i nyere dansk historie, reddet halvparten av Børsen, til tross for at flammene hadde ideelle forhold i de 400 år gamle, tørre trekonstruksjonene, som i tillegg var pakket inn i stillas og plast, skriver Molio på sine nettsider. 

Innsatsleder Tim Simonsen trekker frem flere verdifulle erfaringer på nettsiden. Blant annet trekkes det frem at brannen gjorde det tydelig at eksisterende brannsikringstiltak for fredede bygninger kanskje ikke er tilstrekkelige, spesielt under renovering. Også viktigheten av god ledelse, koordinering og samarbeid med eksterne trekkes frem som god erfaring. 

Brukte en uke på slukningsarbeid

I september, under årsmøtet til Danske Beredskaper, gikk Hovedstadens Beredskap gjennom hva som utspilte seg under brannen i april.

Brannvesenet jobbet med å slukke brannen fra den brøt ut den 16. april, frem til 23. april. Det krevde en omfattende koordinasjon blant beredskapsstyrkene, da bygningen grunnet restaurering var vanskelig å komme til. I tillegg var de 400 år gamle trekonstruksjonene tørre, og området som var under restaurering var dekket til av plast og stillaser. Det ga optimale spredningsforhold for flammene, og plasten forhindret brannvesenet i å få direkte tilgang, samt skapte skjulte brannlommer. 

Droner beskrives som avgjørende i arbeidet. De ble brukt for å forstå brannens spredning. I tillegg ble flammene bekjempet fra flere vinkler ved bruk av røykdykkere og slangesystemer. 

Bevarte 45 prosent

Omtrent 350 personer var aktive i innsatsen - blant annet brannvesenet, politi og vernepliktige. 45 prosent av bygningen, og 99 prosent av kulturgjenstandene er bevart etter brannen. Ingen personer kom til skade. 

Innsatsleder Simonsen var sammen med sin assistent den første som ankom Børsen. Under årsmøtet til Danske Beredskaper redgjør han for avgjørelsene som ble tatt under slukningsarbeidet - blant annet hvorfor de valgte at spesialtjenesten ikke skulle trekke seg ut fra bygningen. Avgjørelsen ble tatt i samråd med lederen for spesialtjenesten Thomas Thode, som befant seg i bygningen. 

Dersom spesialtjenesten trekker seg ut, ville brannen spre seg til resten av Børsen, ble det gjenfortalt. Derfor ble de værende inne i bygningen for å beskytte den indre trekonstruksjonen - en risikabel, men strategisk beslutning som forhindret at brannen ødela hele bygningen. 

- Vårt primære mål var at ingen skulle bli skadet under den omfattende prosessen, sier Simonsen. 

Han forteller at planen ble fulgt. Mennesker og kunst ble evakuert, brannen ble slukket og store deler av bygget ble reddet - uten at det gikk på bekostning av sikkerheten.

Powered by Labrador CMS