Satser på trygghetstreff for eldre

De siste tre årene har Norske Kvinners Sanitetsforening gjennomført over 100 trygghetstreff for hjemmeboende eldre. Nå styrkes satsingen med 10.9 millioner kroner fra Gjensidigesiftelsen i perioden 2024-2026.

Publisert Sist oppdatert

I 2015 ga Gjensidigestiftelsen 350 millioner kroner til satsingen «Det store brannløftet», som skulle styrke den norske brannberedskapen gjennom en rekke forebyggende tiltak. I prosjektet ble det blant annet satset på trygghetstiltak for eldre, hvor frivillige fra sanitetskvinnene i samarbeid med lokale brannvesen kurset eldre i teoretisk og praktisk kunnskap om brannvern.

– Med støtten fra Gjensidigestiftelsen så har vi mulighet til å finansiere flere omsorgsberedskapsgrupper. Disse er driftet på frivillighet, og har ikke midler til utstyr og materiell, så med disse midlene så kan vi fasilitere og lage trygghetstreff sammen med lokale brannvesen. Vi gjennomfører disse som et gratis tilbud til befolkningen, sier prosjektleder beredskap Trygge lokalsamfunn, Solveig Baarli Grindalen.

Flere trygghetstreff

Hvert enkelt trygghetstreff er et lokalt arrangement hvor man skaper en sosial møteplass med fokus på brannsikkerhet for risikoutsatte grupper. Lokalforeningene i Norske Kvinners Sanitetsforening gjennomfører treffene i samarbeid med det lokale brannvesenet. På treffene får gjestene informasjon fra brannvesenet om brannsikkerhet. Budskapet er tilpasset målgruppen og fokuserer spesifikt på tidlig varsling/fungerende røykvarsel og tiltak for egen sikkerhet ved brann. Det gjennomføres som oftest også en slokkedemonstrasjon hvor deltakerne får mulighet til å prøve brannslokkingsapparat.

– Vi samarbeider derfor med det lokale brannvesenet for å arrangere Trygghetstreff med fokus på brannsikkerhet. Målet er å forebygge brann og skape sosiale møteplasser for risikoutsatte grupper. I løpet av det siste året har det vært avholdt Trygghetstreff flere steder i landet, sier Baarli Grindalen.

Viktigheten av å kjenne seg trygg

Ni av ti som omkommer i brann dør i boligbranner i eget bosted. Det er hovedsakelig personer i sårbare grupper, herunder eldre med hjelpebehov, som omkommer i brann. Samtidig har regjeringen som mål at flere eldre skal bo hjemme lengre, og derfor er arbeidet med bedre brannforebygging blant denne gruppen viktig.

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme sammenlignet med resten av befolkningen. Det betyr at over halvparten av de som mister livet i brann er i denne aldersgruppen. Derfor er forebygging av brann i hjemmet en viktig satsning for å spare menneskeliv.

– Den sårbare og risikoutsatte gruppen skal kunne oppleve at de føler seg tryggere hjemme. Vår erfaring er at det er en del åpenbare ting som mange ikke vet. Derfor er vi opptatt av å øke kunnskapsnivået hos den gruppen. Trygghetstreffene i samråd med lokale brannvesen er en fin sosial arena der vi bevisstgjør gruppen, sier Baarli Grindalen.

Effektmåles av Menon Economics

Menon Economics skal følge prosjektet og måle om deltakerne får økt kunnskap om brannsikkerhet, om treffene fører til aktiv handling, og om trygghetstreffene har effekt på opplevd trygghet i eget hjem. Menon skal også undersøke om brannvesenet ser endret adferd hos målgruppen, og om de fanger opp risikoadferd under treffene. Undersøkelsen kan gi innsikt i hvordan organisasjoner kan organisere prosjekter der store deler av arbeidet gjøres av frivillige.

– Samarbeidet med Menon Economics blir en viktig del av arbeidet vårt fremover. Det blir spennende å se effekten av hvor langt vi når, forteller Baarli Grindalen.

Powered by Labrador CMS