Bildet er av en hånd som holder en mobiltelefon. En firkant med informasjon om 'akutt fare' lyser opp foran alt annet på skjermen. Det er et eksempel på hvordan det nasjonale nødvarslet skal se ut. Meldingen blir også lest opp for folk som har 'tekst-til-tale' aktivert på sin mobil.
TEST: 14. juni skal det nasjonale nødvarselet på mobil bli testet.

Onsdag kan du få dette varselet på mobilen

Vet du hva du skal gjøre hvis det skjer en krise mens du er på ferie? Et nytt varsel på mobilen skal kunne gi deg den informasjonene ved behov.

Publisert

Snart skal mange nordmenn ut på reise i forbindelse med ferien. Folk reiser gjerne et godt stykke hjemmefra, og gjerne ut fra byer og tettsteder. Problemet er at det kan være vanskelig å nå folkene som er på stedet, hvis noe alvorlig skulle skje.

Myndighetene har i flere år jobbet for å få ordnet en løsning der folk skal kunne motta lokale varsel om kriser på smarttelefoner. Nå er løsningen klar, og skal bli testet 14. juni klokka 12.00.

– Nødvarsel kan brukes ved lokale, regionale og nasjonale hendelser. Det er de samme kriteriene som skal ligge til grunn for bruk, uansett nivå. Disse er: alvorlig og akutt hendelse med fare for liv og helse, opplyser pressevakta hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på spørsmål fra Brann & Sikkerhet. Det er de som har ansvar for løsningen.

Slik virker det

Varselet skal si hva som skjer, og hva du kan eller bør gjøre for å beskytte deg selv. Selve varselet vil legge seg fremst på skjermen. Telefonen vil også lage en høy lyd om du snakker i telefonen når varselet kommer. Det er også mulig å få teksten lest opp, hvis du har disse innstillingene aktivert på telefonen.

Det er ventet at de aller fleste i Norge vil motta varselet onsdag. Samtidig kan du være nødt til å oppdatere telefonen før den tid. Myndighetene anbefaler fra før at telefonen din alltid er oppdatert. Alle smarttelefoner har et operativsystem (OS), og det må være nytt nok for at du skal få varselet. 

Du kan få varsel hvis du har:

  • En androidtelefon som har OS'et Android 11 eller nyere.
  • En iphone 8 eller nyere, som også har OS'et iOS 16.2.
  • En android GO-telefon eller smartklokke som har OS'et Android 13 eller nyere.
  • Smartklokker med wearOS eller Apple Watch med watchOS 9.2 eller nyere kan også motta varselet.
  • Har du en gammel telefon? I så fall kan det være du må ha en helt ny telefon for å kunne motta slike varsel. De fleste produsenter slutter å tilby oppdateringer av OS'et etter en viss tid.

Uklart hvor stor andel som får varselet

Det blir også solgt telefoner i Norge som mangler støtte for varselet. Dette gjelder både på det private bruktmarkedet, men også fra kjente forhandlere av elektronikk. 

Ice, Telia og Telenor har de tre største mobilnettene i Norge. Brann & Sikkerhet har bedt om å få utlevert statistikk over hvor stor andel av brukerne i deres nett som bruker eldre OS, uten at dette er blitt utlevert. Derfor er det vanskelig å si hvor stor andel av de norske mobilbrukerne som har for gamle operativsystemer til å motta varselet. Det nærmeste er en oversikt fra Statcounter. 

De samler inn informasjon hva slags operativsystemer som blir brukt av folk som besøker ulike nettsider. Den viser at rundt 70 prosent av alle Apple-brukere har en telefon som er oppdatert. Samme oversikt viser at rundt 45 prosent av Android-brukere har en  telefon som er oppdatert nok.

Tror de vil nå flere i framtiden

På spørsmål fra Brann & Sikkerhet, anslår de at rundt 80 prosent av befolkningen vil motta varsel i denne testen.

Andelen som mottar slike varsel er ventet å øke fremover. Både fordi eldre mobiler blir byttet ut og flere blir oppdatert med nødvendig OS.

DSB minner om at nødvarselet på mobil er ment som et tillegg til varsling med tyfoner og andre rutiner hos politiet. Det er også politiet som tar avgjørelsen om det skal bli sendt ut nødvarsel.

Powered by Labrador CMS