Gamle dører får nytt liv og bedre røyktetthet

Kan du forbedre røyktettheten til gamle leilighetsdører? Dette har Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) forsket på i et helt nytt prosjekt. De har, sammen med A4 arkitekter og ingeniører A/S i Danmark, testet ut ulike forbedringer som kan gjøre at gamle dører møter dagens klassifiseringskrav.

Publisert Sist oppdatert

I en rekke trapperom og oppganger finnes det gamle dører som man normalt sett ville ha erstattet med nye, branntette dører. Dette ønsker A4 arkitekter og ingeniører A/S å gjøre noe med.

– Vi gir råd til eier- og andelsborettslag om oppussing av deres boligeiendommer. Dørene til leilighetene spiller typisk inn når trappeoppgangen skal renoveres. Frem til nå har vi kun kunnet tilby nye dører fordi vi ikke har hatt kunnskap om hvordan og hvor mye vi skal forbedre de eksisterende dørene. Og det er synd – både når det kommer til økonomi, estetikk og bærekraft. Til tross for alderen kan dørene lett være i god stand materialmessig, selv om de funksjonelt er i dårlig stand, sier Kasper Scotte, arkitekt i A4 arkitekter og ingeniører A/S.

Dette ønsket var årsaken til at de henvendte seg til DBI for å lære mer om de branntekniske egenskapene til gamle dører. Det har blitt til et prosjekt hvor de sammen har undersøkt hvordan man kan forbedre røyktettheten til gamle dører.

– I tillegg til sikkerhetsaspektet er samme tetthet – eller lekkasje – avgjørende for hvor energieffektive og lyddempende dørene er, utdyper Kasper Scotte.

100 år gammel dør

Hos DBI har en 100 år gammel dør vært utsatt for en rekke røyktester – både en kaldtest og en varmtest – hvor døren har fått reparert lekkasjer trinn for trinn. Deretter har DBI målt effekten av spesifikk reparasjon. Døren fikk nye tetningslister spesialtilpasset på døren, hulrom mellom karm og vegg ble tettet og diverse hull fra tidligere lås, kikkhull og brevåpning er lukket. Til slutt har døren også fått montert kryssfinerpanel som dekker hele siden som er innenfor inngangen.

– Nye tetningslister og tetting mellom karm og vegg hadde god effekt på røyktettheten og kan beskrives som lavthengende frukt ved utbedring av gamle dører. Men størst effekt oppnådde vi ved å kombinere de nye tetningslistene med montering av platen, noe som gjør døren betydelig stivere. Generasjoner med bruk av døren løsner panelkarmene, som gjør at fugene sprekker og gir lekkasje i dørkarmen, forklarer Trine Dalsgaard Jensen, som er ingeniør i DBIs branntestavdeling. 

Oppfyller EN13501-2

Flere av forbedringene hadde sammen så stor effekt at døren oppfylte klassifiseringskravene for røyktetthet i EN13501-2.

– Det var ikke et mål i seg selv, men vi gikk inn i prosjektet med håp om at det kunne la seg gjøre. Det er sterkere å kunne si til et borettslag at deres gamle dører kan oppfylle tidsriktige klassifiseringskrav for røyktetthet fremfor å snakke om prosentvise forbedringer, sier Kasper Scotte.

A4 arkitekter og ingeniører A/S jobber nå med resultatene fra prosjektet med DBI og ser på kombinasjonen av nye tetningslister, tetting mellom karm og vegg og ikke minst montering av kryssfinerplaten som en optimal løsning.

 – I tillegg til at platen gir dørbladet ny stivhet, dekker den også de gamle hullene i døren. Vi prøver også å isolere hulrommet mellom dørfyllingene og platen med et fyllmateriale i form av korkpuss, sier Kasper Scotte.

Det er et brannsikkert isolasjonsmateriale og gir dermed et hint om hva neste steg kan være.

– Som et alternativ til nye branndører i korridorene ville det vært interessant med et nytt prosjekt som avdekker om det er mulig og hva det vil kreve å brannsikre gamle dører slik at de kan leve opp til BD30 standard, sier Kasper Scotte. 

Artikkelen har tidligere blitt omtalt her

Om prosjektet

A4 arkitekter og ingeniører A/S har sammen med DBI testet ut hvordan og i hvilken grad røyktettheten til gamle fyllingsdører kan forbedres. Prosjektet er medfinansiert av Utdannings- og Forskningsstyrelsen via Clean, og Hovedstadens Bygningentreprise A/S har bidratt med kunnskap og håndverk.

Powered by Labrador CMS