Fotoreportasje
Tryggere hjemme
Frivillighetssentralens brannvernteam i Lunner og Gran besøker eldre og sårbare grupper med informasjon og praktisk hjelp til brannvern i hjemmet. – Dette er både hyggelig, viktig og lærerikt, sier Anne Synnøve Aasby Orvang (82).
Lunner-Gran brann og redning på Hadeland fikk i 2018 midler fra Gjensidigestiftelsen til en ettårig prosjektstilling rettet mot brannforebygging i sårbare grupper. Bjørg Lomsdalen Næss fikk jobben, og har siden blitt fast ansatt som branninspektør og leder for prosjektet «Trygt hjem for alle».
– De fleste som omkommer i brann i Norge bor hjemme og tilhører risikoutsatte grupper. Frivillighetssentralens brannvernteam er det første i sitt slag i Norge, og et samarbeid mellom Frivillighetssentralene i Gran og Lunner kommuner og Gran-Lunner brann og redning, forteller hun.
Sammen med Frivillighetssentralen klekket Næss ut ideer om hvordan brannsikkerheten hos eldre og andre utsatte grupper kan bedres. Da dukket ideen om Frivillighetens brannvernteam opp. Prosjektet har fått støtte fra statsforvalteren i Innlandet.
En kartlegging hos alle hjemmeboende med hjemmetjenester viste at en fjerdedel ikke hadde godt nok brannvern hjemme.
– Stadig flere eldre bor lenger hjemme, og i vårt område bor mange grisgrendt og i eldre trehus. Vi har hatt et godt samarbeid med Frivillighetssentralen i mange år, og blant annet arrangert populære kaffeslabberas for eldre på brannstasjonen. Derfor var det naturlig å utvide samarbeidet gjennom å etablere Frivillighetssentralens brannvernteam, sier brannsjef Sturla Bråten.
Tid til en prat
Frivillige som var interessert i å delta i prosjektet ble invitert på brannvernkurs på brannstasjonen. Der deltok de i slokkeøvelser og fikk relevant informasjon om brannvern og om kommunikasjon. Helse-og omsorgstjenesten i kommunene, Frivillighetssentralen og lokale medier informerer om tilbudet slik at de som ønsker besøk kan ta kontakt.
– De frivillige reiser ut to og to, og har med kaffe på termos og noe godt å bite i. For mange betyr det mye å få besøk av noen som har tid til å sitte ned og prate og drikke kaffe, sier hun.
Varig Hadeland Forsikring har donert pallevis med utstyr som brannslokningsapparater, røykvarslere og komfyrvakter til prosjektet.
– De frivillige har med seg utstyret når de kommer på besøk, og hjelper til med å montere det, forteller Næss.
Gratis utstyr
Anne Synnøve Aasby Orvang bor i en leilighet sentralt i Gran. Hun har alltid vært bevisst på brannvern, men ønsket likevel besøk av brannvernteamet.
– Jeg vil gjerne få informasjon om hvilke tiltak jeg bør ha her hjemme. Jeg er fryktelig redd for varme, og bruker for eksempel aldri levende lys, men kjøper i stedet batteridrevne kubbelys, forteller hun.
En gang for mange år siden glemte hun en kjele med havregrøt på komfyren, og kom hjem til en røyklagt leilighet.
– Det var en skremmende opplevelse, og etter det har jeg aldri skrudd kokeplatene på full styrke, sier hun.
En undersøkelse gjennomført av hjemmetjenesten viste at 60 prosent av deres brukere ikke hadde komfyrvakt.
– Det er helt fantastisk at vi har utstyr vi kan dele ut gratis, og samtidig hjelpe til med å montere. Våre frivillige kan også bidra med å hente nye brannslokkingsapparater, skifte batterier i røykvarslere og dele ut røykeforklær og brannhemmende sengetøy til dem som røyker hjemme, forteller leder Marianne Orvang i Gran Frivillighetssentral.
Hjemmetjenesten rapporterte for eksempel om besøk hos en eldre mann hvor det var svimerker etter sneiper både her og der.
– Han var så fornøyd med røykeforkleet sitt at han har det på hele tiden, sier hun.
Engasjementet blant de frivillige er stort, og mange ønsker å bidra i prosjektet.
– De stiller opp og ønsker å delta i den viktige dugnaden om å gjøre det trygt i bygda. Flere er nyslåtte pensjonister som har lyst til å bruke tiden på noe meningsfullt, sier hun.
Nytt i Norge
I leiligheten til Anne Synøve Assby Orvang er det ikke montert komfyrvakt, men det ordnes raskt når de frivillige Ragnhild Sagadalen og Olav Nordli kommer på besøk.
– Vi sjekker også at rømningsveiene er frie, at brannslokkingsapparatet ikke har gått ut på dato, og skifter batterier i røykvarslerne. Etter hvert besøk skriver vi en logg hvor vi noterer hva som er gjort. Den henges opp i leiligheten slik at neste brannvernteam som kommer kan følge opp, forteller Nordli.
Planen er at brannvernteamet skal komme på årlige besøk, og oftere ved behov.
– Det er hyggelig å dra rundt i bygda og prate med de eldre. De setter stor pris på at vi kommer og har tid til å sette oss ned en stund. Samtidig lærer jeg mye om brannvern selv også, sier Sagadalen.
De frivillige har også med seg en enkel brosjyre om brannvern i hjemmet som de deler ut.
– Hensikten med prosjektet er både å øke livskvaliteten til de eldre gjennom et sosialt og hyggelig besøk, samtidig som de eldre får et tryggere hjem. De frivillige gjør en enestående jobb, sier Bjørg Lomsdalen Næss.
Flere andre Frivillighetssentraler rundt omkring i Norge har vist interesse for prosjektet.
– Vi har også fortalt statsforvalteren i Innlandet om prosjektet, og de har presentert det for alle ordførerne i fylket. Dette er helt nytt i Norge, og vi håper at det vil spre seg til flere steder, sier brannsjef Sturla Bråten.