Bildet er av en liten bjørk som er saget ned. En motorsag ligger med sagbladet mot trestokken.
RYDDING: Har du trær tett på hus eller hytte? Da kan det være lurt å bruke litt tid på å felle disse. Det er ett av flere tips for å sikre eiendommen mot skogbrann.

Dette kan du gjøre for å beskytte deg mot skogbrann

I store deler av Norge er det nå skogbrannfare. Det fører til mange råd om hva du ikke skal gjøre i naturen, men det finnes også råd om hva du bør gjøre.

Publisert

(Denne saken ble første gang publisert i juni 2023, men blir nå hentet fram på ny som følge av stor skogbrannfare.)

Mange i Norge har bolig, gård eller hytte nær skogen. Det kan være litt ekkelt når det er så stor skogbrannfare som nå. Den gode nyheten er at mange skogbranner kan unngås. Ni av ti branner starter nemlig som følge av menneskelig aktivitet.

Flere brannvesen advarer nå mot blant annet grilling og bål i naturen. Håpet er at det skal hindre at branner starter.

Slik kan du begrense skaden

Men det finnes ting du kan gjøre for å gjøre det mindre farlig for deg selv eller eiendommen din hvis brannen først nærmer seg, forklarer Rolf Søtorp.

Han viser til rådene fra FEMA (amerikanske krisemyndigheter) og CFPA Europe (den europeiske samarbeidsorganisasjonen for brannvernsforeninger i Europa). De har laget lister med råd om hva folk kan gjøre.

Du kan lese flere av rådene på norsk nederst i saken.

- Disse rådene gjør at det blir vanskeligere for flammene å spre seg, sier Søtorp.

Noen av rådene handler om endringer på hus eller hytte. Andre handler om tips til hvordan du også kan brannsikre hagen.

Store kostnader

- Hjemmene våre er det dyreste de fleste av oss kjøper i løpet av livet. Da er det god butikk å bruke litt tid på å sikre det best mulig mot branner, sier Søtorp.

Skogbranner er også kostbare for resten av samfunnet. I månedsskiftet mai/juni 2023 ble en engangsgrill utpekt som årsak til en skogbrann i Østfold. Kostnaden for brannen ble anslått til sju millioner kroner av Rigman Pents, som er brannsjef i Indre Østfold. I tillegg kommer kostnadene for tapte arbeidsdager for bedrifter og samfunnet som måtte bidra med mannskaper til å slokke brannen, som varte i seks dager.

Dette er noen av rådene fra FEMA og CFPA Europe:

  • Pass på at det er lett for brannvesen og andre nødetater å finne fram. Sjekk om det er godt merket med skilt og adresse. Har du hus eller hytte uten gateadresse? Heng opp en egen nødplakat med GPS-koordinater i stua eller gangen. Her kan du lese mer om hvordan du lager din egen.
  • Fjern all eller mye av den mest brennbare vegetasjon på tomta. Det gjelder særlig planter som einer. Disse inneholder mye olje, som brenner ekstra godt.
  • Rydd planker eller annet rot som kan brenne. Dette bør gjøres i et område på 10 meter vekk fra husveggen. Her bør du også bruke materialer som ikke kan brenne, for eksempel betong, mur eller grus.
  • Rydd vekk vill skog nær huset. Ideelt sett bør det være 25 meter mellom skog og yttervegg.
  • Beskjær større trær som er nær huset eller hytta. Fjern greiner på de to nedre tredelene av treet. Fjern også døde greiner, og greiner som henger over taket. Det bør være minst tre meter mellom taket og treet.
  • Rensk vekk død vegetasjon fra tak og takrenner. Døde blader, kvist og mose kan ta fyr hvis det blåses glør mot huset eller hytta.
  • Gjør klar en eller flere hageslanger slik at du kan nå fram til å slokke små branner på alle områder av tomta.
  • Sjekk lufteventiler. Er det skade på nettingen? I så fall bør du vurdere å bytte dem ut. Nettingen kan holde eventuelle glør fra brannen ute.

Du kan se flere av rådene hos CFPA Europe og FEMA.

Powered by Labrador CMS